Blog

Smaki Grecji, czyli perfekcja prostoty

Orzeźwiające kolory, soczyste i świeże warzywa, dopełnienie smaku oliwą z oliwek to kwintesencja zdrowia i zarazem greckiej kuchni. Warto wprowadzić do swojej kuchni szczególnie tradycyjną dietę kreteńską. Nie od dziś wiadomo, że średnia długość życia w zdrowiu mieszkańców Krety stosujących dietę swoich przodków wynosi 90 lat. Co jest tajemnicą zdrowia i długiego życia?

Kluczowe jest spożywanie produktów, które rodzi ziemia – warzywa, owoce, dziko rosnące rośliny i zboża. Kreteńczycy spożywają rzadziej produkty pochodzenia zwierzęcego, a głównym składnikiem ich diety są warzywa i oliwa z oliwek. To ona króluje głownie w postaci na zimno w sałatkach i z sucharami (jako tak zwane kreteńskie dakosy). Oliwa z oliwek posiada silne właściwości antyoksydacyjne – pomaga w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego, zapobiega nowotworom i spowalnia procesy starzenia. Niemałe znaczenie w tym zakresie odgrywa również wino towarzyszące posiłkom jako cenny dodatek (1-2 kieliszki dziennie).

Autentyczna grecka sałatka
  • Soczyste i pachnące pomidory
  • Kruche i świeże ogórki
  • Słodka czerwona cebula
  • Zielona papryka
  • Oryginalny kremowy ser feta
  • Czarne oliwki
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

To składniki odgrywają kluczową rolę. Muszą być świeże i dobrej jakości. Pomidory i ogórki należy pokroić “niedbale”, nadając różne kształty. Cebulkę w piórka, a paprykę w paseczki. Do wszystkiego należy dodać oliwę z oliwek. Sałatka grecka jest serwowana z plastrem sera feta na szczycie i doprawiona jest oregano. Nie trzeba dodawać soli, gdyż ser feta jest wystarczająco słony.

Kreteńskie dakosy
  • Suchary
  • Pomidory
  • Oryginalny kremowy ser feta
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Sekret tkwi w soczystych i dojrzałych pomidorach, które przecieramy na tarce lub drobno kroimy. Suchary z chleba można przygotować w piekarniku lub tosterze. Oryginalne Dakosy można czasem dostać w Lidlu w czasie tygodnia greckiego. Po kolei układamy na nich soczyste przetarte pomidory oraz starty ser feta. Doprawiamy oregano. Polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Pycha!

Zachęcamy do zasmakowania zdrowia i prostoty.

24 paź 2016 00:10